صدر الدین دهقان:شریعت اسلام معتقد است که هیچ کس از مادر، مجرم متولد نمی شود . انسان ،معصوم به دنیا می آید و زندگی او در دوران اولیه پاک ومنزه است واگر بعدها مرتکب جرم وخطایی می شود ناشی از عوامل نامساعد محیطی ،خانوادگی، اجتماعی ، سیاسی و...است و در این راستا نظریه" مجرم فطری و مادر زادی" را که بعضی از جرم شناسان غربی مطرح نموده اند را قبول ندارد . علت عدم موفقیت در مبارزه علیه جرم را در واقع باید در عدم تشخیص زمینه ها و عوامل بوجود آورنده اش دانست. اگر بیماری تشخیص داده شود ،درمان هم آسان خواهد شد .
در حقیقت جرم ، بیماری اجتماعی و محیط نامساعد جامعه ،غذای پرورش بزه کاری و مجرم سازی است و باید درد را از ریشه درمان کرد. اساسا درمان تا زمانی مشکل است که نوع بیماری تشخیص داده نشود . متاسفانه غالبا در کشور ما به جای مبارزه با" جرم "صرفا با "مجرم "مبارزه می شود. به جای ازبین بردن عامل بیماری ، بیمارستان ساخت می شود.
بدیهی است "پیشگیری بهتر از درمان است " و یکی از وظایفی هم که برعهده دستگاه قضایی در قانون اساسی محول شده ، پیشگیری از جرم است . در آسیب شناسی اجتماعی از انسان ها صحبت می شود که به علل مختلف دست به اعمال ضد اجتماعی می زنند. عوامل فردی و اجتماعی پدید آورنده هر جرم ،هم متنوع وهم فراوان است. بزه کار، گاهی خود ناخواسته قربانی شرایط اجتماع و فرهنگ جامعه است که گاهی از انسان ساز گار و پاک سرشت ، موجودی ناصواب می آفریند.
صرف اجرای مجازات ها، بدون نگرش به بستر و زمینه های مولد جرم ، چندان موثر نبوده و جامعه ما احتیاج به اصلاحات قضایی ، اجتماعی و فرهنگی و بازنگری در این خصوص دارد.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
شنبه 02,نوامبر,2024